Mass-media poate contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități
Date: 6 februarie 2014

Formatorii au pus accent pe valorizarea rolului social al persoanelor cu dizabilități, standardele profesionale privind relatarea informaţiei despre acestea și utilizarea imaginilor foto sau video ce prezintă persoanele cu dizabilităţi.
„Mi-am pus deseori întrebarea cum ar trebui să reflect în materialele jurnalistice subiecte legate de persoanele cu dizabilități. Mă interesa ce limbaj să folosesc, ce întrebări să pun și cum să mă comport cu persoana cu dizabilități, astfel încît să nu o jignesc. Nu știam ce fel de fotografii am putea plasa noi, jurnaliștii, în ziare, astfel încît să prezentăm persoanele cu dizabilități într-o postură favorabilă și să le creăm o imagine pozitivă în societate”- a spus Dna Tatiana Guzo, reporter la ziarul local „Informează-te” din Anenii Noi și corespondent zonal Radio Moldova.
„Noi, jurnaliștii, într-adevăr facem gafe, nu folosim limbajul corect” - a menționat Dna Maria Țurcanu, redactor-șef al ziarului „Ecoul nostru” din Sîngerei. „Am să convoc o ședință cu colegii de serviciu și le voi prezenta informația pe care am acumulat-o la training. Am conștientizat că niciodată nu trebuie să ne ferim de o persoană cu dizabilități, iar noi, jurnaliștii, trebuie să educăm societatea”, a mai adăugat Dnei.
În cadrul seminarului au participat opt jurnaliști din raioanele Sîngerei, Fălești, Anenii Noi, Ungheni și Dubăsari, alături de specialiști din cadrul Serviciilor sociale „Echipă mobilă” din aceleași raioane. A fost necesară participarea specialiștilor, deoarece ei lucrează nemijlocit cu persoanele cu dizabilități și realizează materiale pentru a fi ulterior publicate în presa regională. „Noi, ca specialiști care lucrăm nemijlocit cu persoanele cu dizablilități trebuie să fim atenți la felul în care ne comportăm și ce spunem. Formatorii training-ului ne-au scos în evidență greșelile pe care le comitem, inconștient sau nu.
"Informația auzită astăzi o să-mi permită să ocolesc greșelile pa care le-am făcut anterior și să fiu cît mai corectă cu persoanele cu dizabilități”, a declarat Dna Marina Covrig, șefa Serviciului social „Echipă mobilă” din r. Anenii Noi.
Seminarul a fost organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea parteneriatului public – privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi”, implementat de Keystone Moldova și susținut financiar de Uniunea Europeană.
Join us on Facebook, Twitter, YouTube, and, Instagram or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Blogs