Serviciul social Casa comunitară

Casa comunitară este un serviciu social destinat persoanelor cu dizabilităţi mintale severe, a căror nevoie de îngrijire este una continuă, permanentă şi specializată.

Casa comunitară este un serviciu social care permite persoanelor cu dizabilităţi mintale să locuiască în comunitate, într-o casă obişnuită unde li se acordă servicii de îngrijire specializate.

Serviciile acordate în Casa comunitară sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilităţi plasate în serviciul respectiv şi se focusează, în mare parte pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum abilitatea de a ţine lingura în mână, abilitatea de a coordona mişcările în spaţiu, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, etc.

Personalul Casei comunitare este constituit din: coordonator al serviciului, îngrijitori, un bucătar şi un educator în caz de necesitate.

Casele comunitare dezvoltate în cadrul programului „Comunitate Incluzivă - Moldova” implementat de către Keystone Moldova  au fost dezvoltate în parteneriat cu Administraţiile Publice Locale de nivelul doi  şi au drept beneficiari copii şi tineri dezinstituţionalizaţi din Casa Internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale din or. Orhei.

În cadrul programului „Comunitate Incluzivă – Moldova” au fost dezvoltate trei servicii de „Casă comunitară” în raioanele Orhei (Casa comunitară Mitoc), Soroca (Casa comunitară Voloave) şi Ialoveni (Casa comunitară Hansca). În cadrul serviciilor de „Casa comunitară” dezvoltate în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova” locuiesc 14 copii care au fost dezinstituţionalizaţi din Casa internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale din or. Orhei.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Keystone Human Services - International Moldova Association - Advancing the Human Spirit