Incluziune în câmpul muncii

Keystone Moldova promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități în cîmpul muncii prin susținerea întreprinderilor care sunt conduse de către persoane cu dizabilități sau care angajează persoane cu dizabilități în cîmpul muncii. Obiectivul de lungă durată al organizației constă în implementarea unor idei de afaceri care să genereze un venit sustenabil pentru persoanele cu dizabilități.

Persoanele dezinstituționalizate sunt integrate în familiile proprii sau deseori sunt plasate în servicii comunitare cum ar fi Casele Comunitare, Locuințele Protejate sau Plasamentul Familial Specializat. Unele servicii sunt susținute doar parțial de către stat, beneficiarii fiind în poziția de a obține un venit adițional pentru a duce o viață decentă. Implicarea acestor persoane în activități generatoare de venit este o soluție extrem de importantă pentru îmbunătățirea calității vieții lor. Dezvoltarea unor mici afaceri constituie un lucru important și pentru părinții copiilor cu dizabilități, care deseori sunt șomeri sau în căutarea unui loc de muncă.

În acest context, Keystone Moldova a creat cu suportul OSF/Mental Health Initiative un Incubator de afaceri mici. Astfel, în parteneriat cu Winrock Moldova, Keystone Moldova acordă instruiri și mentoring persoanelor cu dizabilități și familiilor lor care doresc să-și dezvolte afaceri generatoare de venit. Beneficiarii învață să stabilească scopul afacerii, principalele activități comerciale, grupurile de clienți, strategiile fundamentale de marketing și de creștere, precum și bazele analizei profitului și pierderilor. Ei beneficiază de suport pentru dezvoltarea și implementarea planului de afaceri.

Keystone Moldova susține persoanele cu dizabilități și familiile lor cu granturi mici pentru inițierea afacerilor. Granturile sunt oferite în echipamente, utilaje, materiale. În prezent, cu suportul Keystone Moldova sunt în curs de implementare cinci planuri de afaceri mici – o seră de căpșuni, o seră de roșii, o mini-fermă de iepuri, o mini-fermă de prepelițe și un atelier de reparație auto.

O altă modalitate de a susține beneficiarii și familiile lor este producerea și vinderea genților. Aceștia sunt instruiți să confecționeze genți din materiale reciclabile.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Keystone Human Services - International Moldova Association - Advancing the Human Spirit