Servicii de Asistenţa Personală

Serviciul de  Asistenţa personală este un serviciu destinat persoanelor cu dizabilităţi severe cu vârsta de peste 3 ani care întâmpină dificultăţi în realizarea sarcinilor şi activităţilor cotidiene fără suport din exterior.

Asistentul personal este persoana care oferă servicii de însoţire, îndrumare, îngrijire personală (alimentaţie, igienă, etc.), efectuarea sarcinilor menajere de bază precum şi suport pentru deplasarea în interiorul şi exteriorul casei, în vederea accesării serviciilor comunitare.

Serviciile de asistență personală sunt  oferite  în mediul obişnuit, natural al persoanei care îl solicită: acasă, la serviciu, la şcoală, în comunitate, la locul de muncă, etc.

Numărul de ore de asistenţă personală de care beneficiază o persoană este stabilit de o echipă multidisciplinară  în funcţie de nevoile acesteia.  

Un asistent personal poate presta servicii de asistenţă personală până la 40 de ore săptămânal unei şi aceleiaşi persoane. Totodată, o persoană poate fi asistată, în aceeaşi perioadă de timp de mai mulţi asistenţi personali.

Asistent personal poate deveni orice persoană, inclusiv membrii familiei biologice ai persoanei cu dizabilităţi, cu vârsta între 18 ani  şi vârsta de pensionare, a cărei stare de sănătate şi capacitate mentală îi permite realizarea responsabilităților aferente.

Serviciul de Asistenţă personală poate fi accesat în cazul în care persoana depune cerere la asistentul social comunitar sau direct la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din raion.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Keystone Human Services - International Moldova Association - Advancing the Human Spirit