- Mi-a plăcut lucrul în grup, jocurile.. am învățat ce înseamnă Advocacy.
- În activitățile pe care le-am avut am fost ascultați și informați.
- Am format echipe, am făcut proiecte… Am găsit împreună soluții pentru a reduce bullying-ul în comunitatea noastră.
- Mă bucur că am făcut planuri de realizare, că fiecare știe ce activități va realiza în perioada apropiată. A fost ascultată părerea fiecăruia.
Timp de trei zile, 20 de adolescenți și tineri din satul Tudora, r. Ștefan Vodă, au participat la Școala de toamnă în domeniul reducerii bullying-ului și în Advocacy. O parte dintre ei sunt membri ai trupei de teatru Alternativ din Tudora, care de mai mulți ani susține reprezentații de Teatru Forum pentru a reduce bullying-ul.
În cadrul activității, tinerii au învățat ce este Advocacy, care sunt activitățile de Advocacy și ce înseamnă o campanie de Advocacy. Ei au identificat ce activități de Advocacy ar putea face pentru a reduce fenomenul de bullying din școala și comunitatea lor. Au propus diverse activități, 10 la număr, pentru a fi desfășurate atât în școală, cât și în grădiniță, în Casa de cultură, în comunitate. Patru dintre aceste activități au fost planificate și se vor desfășura în perioada următoare.
Tot în cadrul Școlii de toamnă, tinerii au planificat și schițat o campanie în social media pentru a crește gradul de conștientizare în privința bullying-ului și cyberbullying-ului:
- Am colaborat foarte bine în grup, am avut oportunitatea de a mă dezvolta și am creat o campanie în social media.
- Mi-au plăcut jocurile și activitățile pe care le-am făcut afară, dar și cele din interior. Am depistat problemele de la noi din comunitate. Mi-au plăcut hash-tag-urile pe care le-am găsit pentru campania media.
- Mi-au plăcut cel mai mult jocurile în care trebuia să colaborăm, să ne împărtășim cu ideile. Cred că am avut idei bune și am creat o campanie bună.
Campania se va desfășura în lunile noiembrie – decembrie și va conține diverse materiale informative și de sensibilizare a opiniei publice.
Tinerii au conștientizat că trolling-ul este o problemă gravă în mediul școlar și mulți dintre ei au întâmpinat această problemă. De asta, campania media va conține și informații despre trolling și cum poate fi evitat.
Școala de toamnă a fost realizată în parteneriat cu Consiliul local al tinerilor Tudora și Gimnaziul Ștefan Culea din Tudora. Activitățile au fost organizate în cadrul proiectului „Dialog comunitar pentru reducerea fenomenului de bullying” implementat de Keystone Moldova în cadrul proiectului „Împreună pentru educație de calitate”, susținut de Liechtenstein Development Service (LED) și implementat de Asociația Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei APSCF.