Cu suportul Uniunii Europene în s. Domulgeni din raionul Florești a fost deschisă o spălătorie socială

Cu suportul Uniunii Europene în s. Domulgeni din raionul Florești a fost deschisă o spălătorie socială

Comunicat

local social laundry inaugurationPeste 340 de persoane cu venituri mici din satul Domulgeni, raionul Florești, vor putea să-și spele gratuit hainele și lenjeria de pat, să facă baie, să socializeze și să primească sfaturi privind igiena personală la spălătoria socială din localitate, care a fost inaugurată vineri, 23 august 2024, în cadrul unui eveniment festiv.

Noul serviciu social a fost creat de către Asociația Obștească „Centrul Filantropic „Alinare” în parteneriat cu autoritățile publice locale în cadrul proiectului „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. 

girl at local social laundry inauguration„Ne bucurăm să participăm astăzi la lansarea unui proiect indispensabil pentru multe din comunitățile Republicii Moldova. Ne dorim ca acest proiect să devină un exemplu de colaborare eficientă între autoritățile publice locale și organizațiile societății civile, care și-au unit eforturile pentru a face față provocărilor sociale și pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor în localitatea din care fac parte. Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova în astfel de activități prin care sunt promovate drepturile omului, se asigură egalitatea de șanse și se pun bazele unei societăți solidare și incluzive.”, a declarat în deschiderea evenimentului Adam Grodzicki, șef adjunct al secției Cooperare a Delegației Uniunii Europene.

Din resursele proiectului, în valoare de circa 31 mii de euro, spațiul alocat de către Primărie a fost reparat și conectat la sistemul de apeduct și de canalizare din localitate, a fost construită o pantă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Cele trei încăperi ale serviciului nou creat au fost mobilate și dotate cu două mașini de spălat, uscător, boiler, cuptor cu microunde, ceainic electric. Totodată, serviciul a fost dotat cu o cantitate suficientă de detergenți și balsam de rufe.

local social laundry inauguration ribbon cutting„Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, am reușit să transformăm o idee într-o realitate concretă, oferind acces la un serviciu esențial pentru sănătatea fiecărui membru al comunității noastre. Această spălătorie nu este doar un loc unde oamenii își vor spăla hainele. Aici ei vor putea să facă baie, să socializeze. Avem deja un program foarte diversificat de activități tematice de socializare în grup”, a povestit directorul Asociației Obștești „Centrul Filantropic „Alinare”, Vera Crivorucica.

După finalizarea proiectului, spălătoria socială nou creată va fi preluată, gestionată și finanțată în continuare de către Primăria Domulgeni. „Ne propunem să îmbunătățim astfel condițiile de trai și calitatea vieții ale locuitorilor satului nostru, care au nevoie de aceste servicii din cauza situației socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, părinți singuri, persoane fără adăpost). Astfel, vom reuși să reducem riscurile de marginalizare și excludere socială pe termen lung ale acestor persoane”, a declarat la inaugurarea serviciului, primarul satului Domulgeni, Vasile Patrașco.

laundry area„Dezvoltarea unui astfel de serviciu într-o localitate nu tocmai numeroasă din Republica Moldova reprezintă un succes în sine. De serviciile nou create vor beneficia nu doar cele 340 de persoane din grupurile social vulnerabile, dar toată comunitatea. Lucrurile aparent mici, precum posibilitatea de a păstra igiena familiei, ajută la construirea demnității și decenței vieții” – a menționat în luarea sa de cuvânt directoare executivă „Keystone Moldova”, Ludmila Malcoci.

 

//-/-/-/-/

Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 15 servicii sociale în 15 comunități (spălătorie socială, igienă personală și socializare), dedicate persoanelor vulnerabile.

În rezultatul implementării proiectului, cel puțin 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza situației socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială (spălare, igienizare personală și socializare).

#UEpentruMoldova, #ImpreunăMaiPuternici, #ServiciiSociale, #SpalatoriiSociale, #granturi, #OSC