14 noiembrie 2024
Cu suportul Uniunii Europene, în Cimișlia s-a deschis o spălătorie socială pentru persoanele vulnerabile
Astăzi, Cimișlia a marcat un moment semnificativ în sprijinul persoanelor vulnerabile din comunitate, prin inaugurarea oficială a Spălătoriei Sociale, dedicată celor care se confruntă cu dificultăți materiale, fizice și sociale. La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai autorităților publice locale, membri ai organizațiilor civice și ai comunității locale, care au salutat deschiderea acestei inițiative importante.
Proiectul este rezultatul unui parteneriat între societatea civilă și autoritățile publice locale, fiind finanțat de către Uniunea Europeană cu suma de 27.000 de euro, iar contribuția autoritățile locale a fost de 260.000 lei.
„Această spălătorie socială reprezintă mai mult decât o inițiativă locală – este un exemplu de parteneriat reușit între societatea civilă și autoritățile publice, care pune nevoile celor vulnerabili în centrul atenției. Proiectele de acest tip sunt esențiale pentru construirea unor servicii sociale durabile, care să răspundă în mod real provocărilor comunităților noastre. Avem nevoie de mai multe astfel de inițiative, care să aducă schimbări pozitive în viețile celor care au cel mai mult nevoie de sprijin. Sunt convinsă că acest model poate fi replicat și în alte regiuni, pentru a crea o rețea de suport eficientă, accesibilă și responsabilă.”, a subliniat Svetlana Hangan, directoare de proiect , Keystone Moldova.
Spălătoria Socială va oferi gratuit servicii esențiale pentru un număr de peste 200 de persoane vulnerabile, dintre care 40 de persoane sunt imobilizate la pat. Lucrătorii sociali, alături de voluntari, vor asigura ridicarea și livrarea rufelor la domiciliu pentru persoanele care nu pot ajunge la spălătoria socială, oferind astfel un sprijin continuu și personalizat.
Activități și servicii oferite
Spălătoria Socială din Cimișlia nu se limitează doar la servicii de igienizare a hainelor. În cadrul acesteia vor fi organizate și activități complementare, menite să sprijine integrarea socială și să îmbunătățească bunăstarea psihosocială a persoanelor beneficiare. Astfel, în cadrul spălătoriei sociale din Cimișlia vor fi prestate gratuit următoarele tipuri de servicii:
- Spălarea, uscarea și călcarea hainelor și lenjeriei
- Igienizarea personală
- Sesiuni de socializare tematice, desfășurate în grupuri mici, care vor contribui la combaterea izolării sociale a persoanelor vulnerabile.
„Spălătoria Socială este doar unul dintre pașii pe care autoritățile și organizațiile civice îi fac pentru a sprijini persoanele vulnerabile. Acest proiect va continua să evolueze, având în vedere nevoile constante ale beneficiarilor și extinderea serviciilor de care aceștia au nevoie. După finalizarea proiectului, Primăria din Cimișlia va prelua serviciul și-i va asigura continuitatea, dezvoltând și alte servicii sociale, atât de necesare oamenilor”, a declarat în deschiderea evenimentului de inaugurare primarul or. Cimișlia, Sergiu Andronachi.
„Uniunea Europeană susține proiectele care promovează drepturile fundamentale ale fiecărei persoane, indiferent de statutul social sau economic. Prin acest serviciu gratuit, ajutăm la consolidarea unui model de societate în care nimeni nu este lăsat în urmă. Spălătoria Socială este o expresie concretă a solidarității europene și a viziunii noastre comune pentru un viitor mai echitabil.”, a menționat Irina Beșliu, Manageră de Programe din Cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.