Infografic 1. Diferențele dintre antreprenoriatul social și business-ul classic

Infografic 1. Diferențele dintre antreprenoriatul social și business-ul classic

Antreprenoriatul social: O forță care transformă comunități Spre deosebire de o afacere clasică, al cărei scop principal este obținerea de profit pentru proprietari sau acționari, o întreprindere socială are ca obiectiv principal rezolvarea unei probleme sociale sau de mediu, generând în același timp venituri durabile. Profitul este reinvestit în misiunea socială a organizației, contribuind la crearea unui impact pozitiv și durabil în comunitate.

Orice afacere are scopul de a obține profit și de a contribui la economia națională.

Pe lângă asta, antreprenoriatul social:

  • Are drept scop rezolvarea unei probleme sociale și obținerea unui impact pozitiv asupra comunității.
  • Creează locuri de muncă și angajează, în primul rând, persoane din categoriile defavorizate ale societății.
  • Dezvoltă servicii sociale.
  • Promovează drepturile persoanelor cu dizabilități și contribuie la incluziunea socială a acestora.
  • Promovează activitățile de protecție a mediului, contribuie la reducerea deșeurilor și previne poluarea.

Antreprenoriatul social nu este doar o afacere, ci o mișcare socială care face lumea mai bună!

Infografic 2. Cum poți să te înregistrezi ca întreprindere socială

Infografic 2. Cum poți să devii / te înregistrezi ca întreprindere socială?

O afacere socială poate fi inițiată de un antreprenor care are deja o afacere clasică, o organizație necomercială fondatoare a unei persoane juridice cu scop lucrativ (de ex. SRL) sau de orice persoană care nu a mai practicat activitate antreprenorială până acum.

Pentru ca întreprinderea sau ONG-ul să devină o afacere socială aceasta trebuie să obțină statutul de întreprindere socială sau întreprindere socială de inserție. Acest statut este acordat de Comisia Națională pentru Antreprenoriat Social. Pot obține acest statut DOAR Societățile cu Răspundere Limitată sau Cooperativele de Producție.

Pentru înregistrare va trebui să pregătiți din timp următoarele acte:

  1. Buletinele de identitate ale fondatorilor și al administratorului persoanei juridice;
  2. Cererea de înregistrare conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
  3. Hotărârea de constituire și actele de constituire a persoanei juridice în 2 exemplare;
  4. Documentul ce confirmă achitarea taxei de stat.

Modele de documente în format PDF și MS Word (cerere, proces-verbal, statut, etc.) pot fi descărcate din meniul Formulare tip de pe pagina web a Agenției Servicii Publice.

Infografic 3. Ce este o întreprindere socială de inserţie

Infografic 3. Ce este o întreprindere socială de inserţie?

Scopul acestui tip de întreprindere socială este crearea locurilor de muncă și angajarea în câmpul muncii a persoanelor din categoriile social vulnerabile.

Întreprinderea socială de inserție are, permanent, cel puțin 30% din angajați – persoane din grupuri social vulnerabile. Timpul lor de lucru, cumulat, reprezintă cel puțin o treime din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților din întreprindere.

Cel puțin 90% din profitul obținut este reinvestit în activitate comunitară și proiecte sociale. Întreprinderile sociale de inserție asigură, pentru persoanele angajate, care fac parte din grupuri defavorizate, măsuri de acompaniament pentru a facilita inserția profesională și socială.

Măsurile de acompaniament pot fi: informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcție de nevoile persoanelor, precum și alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserției profesionale și sociale.

Prin activitatea lor întreprinderile de inserție ajută la diminuarea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, asigură formarea profesională a acestora și în cele din urmă la rezolvarea problemelor sociale ale acestora.

Infografic 4. Afaceri sociale de succes

Infografic 4. Afaceri sociale de succes

Vă prezentăm câteva exemple de afaceri sociale de succes din Moldova, demonstrând diversitatea și impactul semnificativ al acestui sector. De la ateliere de croitorie care oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilități la ferme ecologice care promovează agricultura durabilă, aceste modele de succes servesc ca sursă de inspirație și motivație pentru cei care doresc să contribuie la o schimbare pozitivă.

Infografic 5. De ce să susții antreprenoriatul social

Infografic 5. De ce să susții antreprenoriatul social?

Motivele fundamentale pentru care susținerea antreprenoriatului social este esențială pentru o societate mai prosperă și mai echitabilă:

  • Creează oportunități de angajare și integrare socială pentru persoanele vulnerabile, contribuind la combaterea sărăciei și a inegalității.
  • Stimulează economia locală prin generarea de locuri de muncă, dezvoltarea de afaceri și atragerea de investiții.
  • Protejează mediul prin implementarea de practici durabile și promovarea de soluții ecologice.
  • Contribuie la un viitor mai bun pentru toți, construind o societate mai echitabilă, mai incluzivă și mai durabilă.