10 tineri din s. Tudora, r. Ștefan Vodă au creat un spectacol de Teatru Forum pentru reducerea fenomenului de bullying/cyberbullying în școlile din țara noastră. Spectacolul este adresat semenilor lor și conține scene luate din realitate, cu spații de intervenție pentru public, care va găsi soluții pentru a reduce fenomenul de bullying.
Cei 10 tineri, membri ai trupei de teatru „Alternativ” dezvoltate de Keystone Moldova, au creat spectacolul în cadrul unui atelier creativ de Teatru Forum, care s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile în localitatea lor. În cadrul Atelierului, tinerii au discutat despre bullying, cyberbullying, probleme sociale, au aflat despre Teatrul celor Oprimați și tehnica acestuia – Teatrul Forum, au lucrat cu Teatrul Imagine, și-au dezvoltat creativitatea, dicția, improvizația. Iar atunci când au creat spectacolul – au utilizat istorii reale, din viața și comunitatea lor.
„Noi așa glumim. Chiar dacă acționăm agresiv, o facem cu drag, ca între prieteni.”
Puterea și pericolul bullying-ului crește cu atât mai mult cu cât el nu este identificat de copii, tineri, părinți sau pedagogi. „Dacă suntem oleacă agresivi, iar persoana râde, înseamnă că nu o deranjează” – credeau participanții la începutul atelierului.
Tinerii au înțeles mai bine ce înseamnă bullying-ul/cyberbulying-ul, cum poate fi identificat și au realizat diverse exerciții de improvizație la această temă. Majoritatea dintre ei știu ce înseamnă să fie persoană care inițiază un comportament de bullying/cyberbullying, persoană care este țintă a comportamentului de bullying/ cyberbullying, dar și persoană care asistă la situații de bullying/cyberbullying.
Ce se întâmplă dacă ne implicăm sau despre puterea lui „împreună”
Trupa de teatru „Alternativ” Tudora a prezentat un spectacol de probă, în cadrul căruia s-au implicat copii, tineri și pedagogi din gimnaziul din localitate. „Situațiile din scenă chiar au loc în realitate. Așa și se întâmplă” – a menționat publicul din sală. Apoi, publicul a ieșit în scenă, a înlocuit personajele și a căutat soluții pentru a opri opresiunea.
„Persoanele care agresează au nevoie de autoritate în clasă. Dacă toată clasa i-ar lua apărarea persoanei agresate, atunci agresorii ar înceta, pentru că nu ar mai avea autoritate” – au fost de acord copiii și tinerii.
„Așa-s copiii – se mai zădărăsc, se mai împing…”
De cele mai multe ori, bullying-ul nu poate fi oprit fără ajutorul unui adult – au remarcat și copiii, și adulții. Uneori, adulții preferă să nu recunoască bullying-ul din fața lor. Pedagogii cunosc foarte bine mecanismul de răspuns în cazuri de bullying: „Separăm agresorii și victima. Facem ședință cu echipa multidisciplinară și decidem împreună cum acționăm mai departe și cum lucrăm cu copiii.” Cu toate astea, multe situații de bullying rămân nerezolvate și se ascund după fațada: „Așa-s copiii”.
Cyberbullying-ul și agresorul anonim
O concluzie neașteptată în urma spectacolului a fost că elevii nu recunosc cyberbullying-ul ca fiind o problemă socială: „Ce e rău în faptul că râdem puțin?”. Însă majoritatea copiilor s-au ciocnit de acest tip de bullying. În urma discuțiilor împreună cu Joker-ul (conducătorul spectacolului de Teatru Forum) și cu pedagogii prezenți, copiii au identificat soluțiile cele mai bune pentru a acționa în caz de cyberbullying.
„Teatrul Social este o repetiție a realității” (Augusto Boal)
În curând, trupa de teatru „Alternativ” va susține șase spectacole de Teatru Forum în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Actorii sunt pregătiți să susțină publicul și să-l ajute să găsească cele mai bune soluții pentru a face față situațiilor de bullying/cyberbullying. Astfel, participând la asemenea spectacole, publicul are ocazia să intervină în propria lui realitate și să scape de opresiune, pentru ca, ulterior, când va mai întâlni asemenea situații în viață, să știe cum să le rezolve.
Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului „Dialog comunitar pentru reducerea fenomenului de bullying” implementat de Keystone Moldova în cadrul proiectului „Împreună pentru educație de calitate”, susținut de Liechtenstein Development Service (LED) și implementat de Asociația Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei APSCF.