Join us on Facebook, Instagram and Twitter, or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Blogs
– Este traiul în comunitate un drept al tuturor oamenilor?
– Cum s-a schimbat viața mea după ce am ales traiul în comunitate?
– Care sunt soluțiile pentru dezinstituționalizare și trai în comunitate?
Aceste întrebări au fost discutate astăzi în cadrul unei Cafenele publice cu genericul: „Dreptul mEU la trai în comunitate”. Evenimentul a fost organizat de Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) cu susținerea financiară a Uniunii Europene, în contextul consemnării Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități – 3 decembrie.
La eveniment au participat persoane cu dizabilități care locuiesc sau au locuit în instituțiile rezidențiale, reprezentanți ai MSMPS, ai Agenției Naționale Asistență Socială, ai organizațiilor societății civile. Gazdele evenimentului au fost patru persoane cu dizabilități, auto-reprezentanți, care au locuit mai mulți ani în instituții rezidențiale, iar acum trăiesc în comunitate, fie în propria lor locuință, fie în cadrul serviciilor sociale alternative celor rezidențiale.
Auto-reprezentanții deja de câțiva ani învață să-și susțină și să-și revendice drepturile lor, inclusiv dreptul de a trăi în comunitate. Ei consideră că acesta este un drept fundamental pentru fiecare om și nimeni nu trebuie să fie izolat sau discriminat. Astfel, auto-reprezentanții și-au exprimat punctul lor de vedere și au vorbit despre cum era viața lor în internat și ce s-a schimbat după ce au revenit în comunitate.
„În internat îmi era frică să-mi spun părerea. Nu aveam acces la multe dintre serviciile de care aveam nevoie. În comunitate – viața mea s-a schimbat: pot să mă exprim, pot să accesez diverse servicii, pot să-mi urmez visele! Eu m-am căsătorit și vreau să am un copil.” – zice Marin, un tânăr cu dizabilități care anterior a locuit în Locuința Protejată din Fălești, iar acum locuiește în propriul lui apartament, alături de soția sa. Marin a învățat să-și reprezinte drepturile la diferite instruiri și conferințe de nivel național și internațional.
„Aici, în comunitate e mai bine. Acolo nu ne plimba nimeni. Aici ne plimbăm, discutăm cu vecinii. Avem diverse ocupații. Eu aici ajut prin gospodărie, la bucătărie…. Acum lucrez la o grădiniță. Îmi place să lucrez și să am banii mei.” – spune Diana, o tânără care din 2015 Locuiește în Serviciul social Casă comunitară din Baimaclia, Cantemir.
„Am vrut să am o familie, ca toată lumea din comunitate! M-am căsătorit cu Mașa un an în urmă, după ce am ieșit din internat. Acum casa noastră e în construcție, se fac reparații… Iar degrabă o să avem un copil.” – declară, fericit, Mihai, care acum locuiește în s. Lăpușna, r. Hâncești, alături de soția sa.
„Desigur că e mai bine în comunitate. Eu acum trăiesc împreună cu prietena mea și vrem foarte mult să ne căsătorim în viitor. Îmi place că eu singur decid cum să-mi organizez ziua, unde să merg, ce să mănânc sau cu ce să mă îmbrac”, zice și Ghenadie, care acum trăiește în s. Lingura, r. Cantemir.
Evenimentul a creat un spațiu de comunicare între persoanele cu dizabilități, autoritățile publice și societatea civilă, pentru a identifica soluții viabile pentru ca fiecare persoană să aibă un trai demn în comunitate.
Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului ”Promovarea şi monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale din instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic ”, implementat de Asociația Keystone Moldova în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova şi Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi și finanțat de Uniunea Europeană.
Join us on Facebook, Instagram and Twitter, or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Blogs