09.12.2024
Conferința de totalizare a proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”
Astăzi, a avut loc conferința de totalizare a proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” – o inițiativă esențială pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile din Republica Moldova.
Cu suportul financiar al Uniunii Europene, a fost susținută activitatea și îmbunătățită infrastructura a 5 cantine sociale din localitățile Coșernița, Ghetlova, Antonești, Cazangic și Doroțcaia, prin care au fost oferite mese calde pentru 494 de persoane afectate de insecuritate alimentară. Totodată, proiectul a contribuit la îmbunătățirea cadrului normativ ce reglementează prevenirea risipei și pierderii de alimente pentru a stimula agenții economici să doneze surplusul de produse alimentare. De asemenea, a fost consolidată capacitatea de colectare a Băncii de Alimente, fiind recuperate 316,5 tone de produse alimentare. Prin intermediul serviciilor de cantină socială și alte servicii sociale circa 9700 de persoane aflate în dificultate au beneficiat de produsele alimentare recuperate.
La eveniment a participat Excelența Sa, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, alături de reprezentanți ai autorităților publice, organizații ale societății civile, prestatori de servicii de cantină socială și agenți economici.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Uniunea Europeană este solidară și oferă sprijin continuu tuturor cetățenilor Republicii Moldova în aceste momente dificile și credem că orice inițiativă în sprijinul persoanelor aflate în dificultate trebuie să fie susținută. Acest proiect ne-a dat o lecție de viață importantă – doar prin eforturi comune și mobilizarea noastră a tuturor, putem oferi șanse reale la o viață mai bună celor care astăzi sunt neajutorați, sau cel puțin o masă caldă. Țin să mulțumesc partenerilor de implementare a acestui proiect, companiilor, fermierilor, precum și tuturor cetățenilor, pentru implicare și contribuția valoroasă în reducerea risipei alimentare, promovarea responsabilității sociale și grija față de aproapele nostru.”
De asemenea, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul proiectului au fost elaborate proiectele unui set de acte normative menite să reglementeze activitatea cantinelor sociale și a altor forme de suport alimentar, precum: Regulamentul-cadru pentru serviciul de sprijin alimentar, standarde minime de calitate, manual operațional și metodologia de elaborare a costurilor.
Vasile Cușca, Secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Acest parteneriat ne-a permis să dezvoltăm un cadru normativ modern care să reglementeze activitatea diferitor forme de sprijin alimentar adresate cetățenilor social vulnerabili. Munca noastră continuă pentru a crea servicii sustenabile și corespunzătoare necesităților actuale ale acestor persoane, asigurându-le susținerea de care au nevoie pentru o viață mai bună”.
Ludmila Malcoci, directoare executivă I.P. Keystone Moldova: „Proiectul a avut ca scop dezvoltarea unor serviciilor sustenabile și incluzive de sprijin alimentar, punând accent pe diversificarea formelor de prestare a acestor servicii, îmbunătățirea cadrului legislativ și fortificarea Băncii de Alimente. Totodată, a fost încurajată o colaborare mai strânsă între cantinele sociale și Banca de Alimente, cu scopul de a spori reziliența și eficiența acestor servicii.”
Proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia”. Proiectul este implementat în perioada 01.01.2022 – 31.12.2024, având o valoare totală de circa 1,3 milioane de Euro.
Persoană de contact:
Canțer Loredana, Specialist comunicare
Email: [email protected], tel. 062196172
I.P. „Keystone Moldova”