Cu suportul financiar al Uniunii Europene, în comuna Pîrlița din raionul Ungheni a fost deschisă o spălătorie socială

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, în comuna Pîrlița din raionul Ungheni a fost deschisă o spălătorie socială

Spălătoria socială a fost creată de Asociația Obștească „Inovații Sociale” în parteneriat cu primăria comunei Pîrlița. Pentru această inițiativă de dezvoltare comunitară, Uniunea Europeană a oferit un grant de 27 899 mii euro, iar primăria comunei a contribuit cu 70 mii lei.

Din sursele proiectului au fost realizate:

* lucrări de renovare a spațiului oferit de către primărie;

* a fost procurat mobilier și echipament modern (mașini de spălat și de uscat hainele, fier de călcat, masă de călcat, aparat de aer condiționat, laptop, imprimantă);

* a fost achiziționat un automobil pentru a facilita transportul hainelor și altor articole textile pentru persoanele cu mobilitate redusă;

* au fost create patru noi locuri de muncă: un manager de serviciu, un lucrător social, un operator la mașinile de spălat și un conducător auto.

De serviciile spălătoriei sociale vor beneficia gratuit peste 250 de persoane cu o situație social-materială dificilă din localitate.

După finalizarea proiectului, începând cu 1 februarie 2025, primăria va prelua în gestiune spălătoria socială, asigurându-i în continuare funcționalitatea.

Spălătoria socială din comuna Pîrlița, raionul Ungheni, a fost lansată în cadrul proiectului UE „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, co-finanțat și implementat de Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”.

Informații de context

Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. Bugetul total al proiectului este de 1 126 849 euro, din care contribuția non-rambursabilă a Uniunii Europene este de 999 797 euro. Proiectul este implementat începând din februarie 2023, până în ianuarie 2026.

În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 16 servicii sociale dedicate persoanelor vulnerabile în 16 comunități din Republica Moldova. Prin urmare, peste 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza dificultăților socio-materiale (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială.