Cu suportul Uniunii Europene, în satul Viișoara din raionul Edineț a fost deschisă o spălătorie socială pentru persoanele vulnerabile

Finantat de Unlunea Europeana

Cu suportul Uniunii Europene, în satul Viișoara din raionul Edineț a fost deschisă o spălătorie socială pentru persoanele vulnerabile

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, în satul Viișoara din raionul Edineț a fost dezvoltat un nou serviciu social, spălătoria socială, destinat sprijinirii persoanelor din grupurile social-vulnerabile.

Serviciul a fost creat de către Asociația Obștească „Plai”, în parteneriat cu autoritățile publice locale, în cadrul proiectului „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”.

Beneficiari ai spălătoriei sociale din s. Viișoara vor fi circa 300 de persoane, care vor avea acces la servicii gratuite de spălătorie socială, igienă personală și socializare.

Bugetul proiectului este de circa 30 mii euro, dintre care 27 mii euro au fost alocate din resursele Uniunii Europene, iar circa 3 mii euro – contribuția APL. Din acești bani a fost reparată încăperea alocată de către primărie. Ulterior spațiul a fost dotat cu mobilier, mașini de spălat și de uscat hainele. În plus, aici a fost amenajată o cameră pentru sesiuni de socializare și ședințe de consiliere individuală și de grup, ce vor fi susținute de un psiholog. Totodată, cetățenii vor putea beneficia, inclusiv, de servicii de igienă personală. În acest sens, spălătoria socială a fost dotată cu o cameră de baie.

„Dezvoltarea unui serviciu social într-o localitate rurală, realizată de societatea civilă în parteneriat cu autoritățile publice locale, este un exemplu elocvent al modului în care colaborarea la nivel local poate produce schimbări reale și tangibile în viața comunităților. Acest model de parteneriat reflectă valorile Uniunii Europene – solidaritate, incluziune și cooperare. Uniunea Europeană își reafirmă astăzi sprijinul ferm pentru Republica Moldova și pentru toate eforturile pe care aceasta le depune pentru a consolida coeziunea socială și de a asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Împreună, putem construi o societate mai puternică, mai unită și mai rezilientă, unde fiecare cetățean are șansa de a trăi demn și de a contribui la bunăstarea generală. Vă felicit pentru inițiativa și perseverența voastră și vă asigur că Uniunea Europeană va continua să fie alături de dumneavoastră, sprijinind inițiativele care aduc beneficii reale și durabile comunităților din întreaga Republică Moldova.”, a menționat în luarea sa de cuvânt Irina Beșliu, Manager de Programe în cadrul Delegației UE la Chișinău, prezentă la evenimentul de inaugurare a noului serviciu.  

Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 15 servicii sociale în 15 comunități (spălătorie socială, igienă personală și socializare), dedicate persoanelor vulnerabile. În rezultatul implementării proiectului, cel puțin 1500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza situației socio-materiale cu care se confruntă (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială (spălare, igienizare personală și socializare).#UEpentruMoldova, #ImpreunăMaiPuternici, #ServiciiSociale, #SpalatoriiSociale, #granturi, #OSC

dorcas
KHS_Logo021_Moldova_Horizonal_Blue