Cu suportul Uniunii Europene, organizațiile societății civile sunt susținute să elaboreze propuneri de proiecte pentru dezvoltarea serviciilor sociale

Cu suportul Uniunii Europene, organizațiile societății civile sunt susținute să elaboreze propuneri de proiecte pentru dezvoltarea serviciilor sociale

Cover_mentorat_202154 de organizații ale societății civile (OSC) din Republica Moldova au beneficiat de un program de mentorat, în cadrul căruia au primit consultanță și asistență metodologică calificată care să-i ajute să definitiveze proiectele acceptate la prima etapă a Programului de granturi pentru dezvoltarea serviciilor sociale. Programul de mentorat a fost desfășurat de AO Keystone Moldova, organizație parteneră în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”.

Potrivit Marcelei Dilion-Strechie, directoare de proiect, Asociația Keystone Moldova, programul de mentorat pentru OSC-urile preselectate la prima etapă a Programului de granturi reprezintă o continuare a eforturilor Keystone Moldova, care, pe parcursul lunii iulie, a organizat trei ateliere regionale, iar ulterior a acordat suport metodologic individual în cadrul a 102 sesiuni de mentorat cu participarea a 54 OSC-uri locale. Reprezentanții organizațiilor societății civile au beneficiat de asistență metodologică în procesul dezvoltării propunerilor de proiect privind crearea sau dezvoltarea serviciilor sociale pentru grupurile vulnerabile.

În opinia Doinei Costin, consultantă în cadrul proiectului, mentoratul a prezentat un instrument eficient de îmbunătățire a competențelor de scriere a unui proiect, evidențiind gradul diferit de pregătire a reprezentanților OSC-urilor sub acest aspect. „În timpul ședințelor am observat că există două tipuri de organizații: unele cu experiență în scrierea proiectelor și cu experiență în activitatea pe care o desfășoară și altele, aflate la început de cale, care au necesitat să fie ghidate pe parcursul mai multor ședințe individuale ca să înțeleagă anumite noțiuni, cum să structureze corect informația, care este logica activităților și locul unde trebuie să se regăsească o informație sau alta în formularul de aplicare”.

Tamara Fornea, consultantă în cadrul aceluiași proiect a menționat că sesiunile de mentorat s-au centrat și pe identificarea soluțiilor în cazul în care exista o situație incoerentă. „În ședințele de mentorat am ajustat ca obiectivele să corespundă serviciilor pe care doresc să le creeze în conformitate cu legislația în vigoare, cu necesitățile beneficiarilor din teritoriu. La fel, am urmărit ca autorii ideilor de proiecte să estimeze corect efortul și capacitățile organizației de a realiza aceste activități, deoarece în dorința mare de a cuprinde cât mai multe aspecte acestea rămâneau adeseori neacoperite financiar. A fost nevoie de revizuit de mai multe ori unele activități pentru a se încadra în bugetul oferit”.  Tamara Fornea a mai adăugatcă „reprezentanții OSC-urilor au propus proiecte cât se poate de realiste, care vizează problemele considerate prioritare și importante pentru comunitățile lor. Pe durata consultațiilor, am observat mai mulți reprezentanți ai autorităților locale, parteneri ai OSC-urilor, lucrând în echipă la proiect. Acest fapt denotă că ideile proiectului și serviciul pe care și l-au propus să-l dezvolte organizațiile respective pentru copii, familii și tineri prezintă un interes sporit pentru localitatea lor”, a concluzionat consultanta.

Reprezentanții OSC-urilor au recunoscut că programul de mentorat le-a fost extrem de necesar și util pentru a reuși să definitiveze propunerile de proiect și să participe la cea de-a doua etapă a concursului de granturi, lansat de Fundația Soros Moldova.

Liuba Baciurin, președintă AO „Autism Hope”, mun. Bălți: „Suntem o organizație tânără, activăm din 2019. Este pentru prima dată când aplicăm la un concurs de granturi la Fundația Soros Moldova. Proiectul nostru este axat pe deschiderea unui Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, inclusiv, crearea unui serviciu social care include terapia de integrare senzorială. Beneficiarii noștri sunt circa 40 de copii cu tulburări din spectrul autismului și diverse dizabilități intelectuale din municipiul Bălți. Potențiali beneficiari ai organizației ar fi și alți copii din raioanele de nord ale țării. Ne propunem să îi ajutăm pe acești copii să se integreze în societate. Ne dorim să fim alături și de părinții lor, pentru că au nevoie să fie ghidați cum să lucreze și cum să se comporte cu acești copii pentru ca traseul spre grădiniță și școală să fie mai ușor. Avem multe idei legate de aria noastră de activitate, care este destul de îngustă și specifică. Sperăm, cu ajutorul mentorilor, am reușit să aranjăm, să structurăm și să le punem pe toate, ca într-un puzzle, în ordine logică și clară pentru a câștiga acest proiect”.

Rodica Stratan, directoare AO „Dorința”, or. Călărași: „Activăm din 2001, iar din 2006 avem un acord de colaborare cu Consiliul Raional Călărași, care este un partener în implementarea proiectelor noastre. În parteneriat cu Consiliul Raional aplicăm și la cea de-a doua etapă a Programului de granturi, lansat de Fundația Soros Moldova. Chiar dacă la proiectul nostru lucrăm din aprilie, cel mai mare efort l-am făcut în luna iulie, când am beneficiat de consultanță individuală din partea mentorilor cu experiență în scrierea proiectelor. Am primit ajutor la formularea obiectivelor, la trasarea activităților pentru obiective, am ajustat bugetul. Ne-am străduit să parcurgem foarte minuțios conținutul propunerii de proiect și să urmărim atent legătura logică între scop, obiective și activități planificate. Le mulțumim consultantelor noastre pentru deschidere și receptivitate la toate întrebările pe care le-am avut.”

Georgeta Scopenco, directoare executivă, Asociația Obștească „Prima”, or. Taraclia: „Sunt din zona de sud și, recunosc, simt o nevoie a programului de mentorat pentru că nu ne putem deplasa de fiecare dată la seminarele care se organizează la Chișinău. Am primit un ajutor foarte mare de la consultanta noastră, care a fost deschisă în a ne oferi asistență de cât a fost nevoie și de câte ori a fost nevoie. Am ținut legătura și prin email, și pe zoom (sesiunile online de consultanță), ne-a arătat greșelile, ne-a indicat direcția corectă în care să mergem, ne-a ajutat de câte ori am apelat la ea. Am primit sfaturi și o bună practică de scriere a proiectelor, în general.”

La cea de-a doua etapă a concursului de proiecte pentru dezvoltarea și/sau extinderea serviciilor sociale durabile adresate persoanelor din grupuri vulnerabile au fost invitate să participe 60 organizații. În cadrul proiectului urmează să fie oferite cel puțin 40 de granturi pentru implementarea proiectelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

Programul de granturi este desfășurat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu AO Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.