„Ar trebui să mai lucrăm la stabilirea unui dialog cu persoanele cu dizabilități și cu angajatorii. Trebuie să încurajăm și persoanele cu dizabilități, ca să-și dea seama că pot munci, și, totodată, trebuie să motivăm angajatorii ca să încadreze persoanele cu dizabilități în câmpul muncii”.
„Noi am încercat să angajăm o persoană cu dizabilități: am informat-o despre posibilitățile de angajare, am vorbit cu agenții economici, cu alți potențiali angajatori… Însă… Nu poți să impui agentul economic să angajeze o persoană cu dizabilități.”
„În ultima vreme observăm că persoanele cu dizabilități sunt dornice să se angajeze, sunt mai disponibile și mai deschise pentru a fi încadrate în câmpul muncii decât persoanele care nu au o dizabilitate.”
„Angajatorii nu vor să angajeze persoane cu dizabilități, pentru că o să aibă bătăi de cap.”
45 de specialiști din cadrul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă din Republica Moldova, inclusiv a subdiviziunilor teritoriale, au participat în luna septembrie la instruirea: „Intermedierea accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. În cadrul activității au fost prezentate aspecte conceptuale și politici în domeniul intermedierii accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. S-a discutat despre metodele și instrumentele utilizate în procesul de intermediere a accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.
Un subiect interesant pentru participanți a fost comunicarea cu persoanele cu dizabilități în procesul de intermediere a accesului pe piața muncii. Ei au discutat despre importanța accesibilizării comunicării și rolul consilierului vocațional în facilitarea comunicării între persoana cu dizabilitate și angajator. De asemenea, participanții au aflat despre formele și modalitățile de adaptare rezonabilă în procesul de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
În contextul intermedierii accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, specialiștii au evidențiat punctele forte ale serviciilor oferite de Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă din Republica Moldova:
- „Oferă informații actuale despre ultimele modificări, locuri de muncă disponibile”;
- „Oferă consultații individuale”;
- „Oferă oportunități pentru cursuri, stagii, locuri de muncă”;
- „Motivează persoanele”;
- „Ajută la promovarea personală: întocmirea CV-ului, susținerea interviului…”
Instruirea a durat trei zile și a fost organizată de două ori, pentru două grupuri diferite. Activitățile de instruire au avut loc în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).Proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să accesați http://www.keystonemoldova.md/ro/projects/cross-border-parternship-inclusive-career-guidance.php