Join us on Facebook, Instagram and Twitter, or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Blogs
Ieri, 14 iulie, trupa de teatru „Alternativ” a pornit într-un turneu prin toată republica pentru a-și prezenta noul spectacol de teatru social. Acesta are ca temă prevenirea și stoparea discriminării persoanelor cu dizabilități în grădinițe. Primele spectacole au fost prezentate în două grădinițe din raionul Hâncești, în satul Leușeni și, respectiv, Lăpușna.
Non-actorii trupei de teatru, care sânt tineri voluntari, au prezentat educatorilor și părinților din sală situații în care copii cu dizabilități și părinții lor sunt discriminați. Apoi, spectatorii au avut ocazia să modifice scenariul, să propună soluții pentru a evita discriminarea din scenele jucate și să iasă ei înșiși în scenă să aplice soluțiile în practică. Spectatorii au declarat: „Fiecare copil trebuie să se afle printre semenii săi. Copiii relaționează foarte bine, indiferent de dizabilitate”, „Doamnă, haideți, că vă ajut eu să aduceți la grădiniță copilul cu dizabilități fizice” sau „Fiecare copil are dreptul la educație”. Astfel, trupa de teatru încearcă să schimbe atitudinea negativă față de persoanele cu dizabilități, iar declarațiile publicurilor din ambele localități vin să demonstreze eficiența acestui spectacol.
Trupa de teatru Alternativ va mai prezenta spectacole în alte 12 grădinițe din țară, în raioanele Leova, Căușeni, Telenești, Criuleni, Edineț, Cahul, Strășeni, Ștefan-Vodă, Anenii Noi și Orhei.
Activitățile de Teatru Social sunt organizate în cadrul Proiectului „Pilotarea modelelor de educaţie incluzivă în instituţiile de învăţămînt preşcolar din R.Moldova” implementat de Programul Educaţional „Pas cu Pas” şi Asociaţia Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al R.Moldova, cu sprijinul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă/Open Society Foundations în cadrul Programului Copilărie Timpurie/Early Childhood Program. Proiectul pune accentul pe asigurarea accesului copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în instituţiile de învăţămînt preşcolar.
# despre teatrul social
Întemietorul Teatrului Social este Augusto Boal, regizor, dramaturg, teoretician, scriitor şi profesor brazilian. Boal a abordat pentru prima dată teatrul ca instrument de activitate socială.
Teatrul Social este o formă interactivă de teatru în cadrul căreia este prezentat un spectacol, jucat în scenă de către non-actori (persoane ce în viaţa reală nu sunt actori profesionişti). Non-actorii înșiși aleg sau creează o istorie reală de opresiune și mai multe obstacole trăite de către protagonist (eroul principal), care la momentul dat nu le poate face faţă. De obicei, subiectul spectacolului este unul de o importanţă majoră pentru public şi reprezintă probleme sociale care afectează întreaga societate (cum este dicriminarea).
În Teatrul Social mai există un personaj – Joker-ul, care face legătura între non-actori și spect-actori, stimulează și încurajează dialogul și participarea, adresează întreabări dar nu oferă răspunsuri, cunoaște tehnici diverse de implicare a spect-actorilor.
Astfel, antimodelul (spectacolul) este prezentat spect-actorilor (publicului), iar aceştia din urmă pot interveni în momentul în care doresc să schimbe ceva. Spectacolul este numit „antimodel” deoarece scenariul lui reprezintă un model care nu trebuie urmat.
Join us on Facebook, Instagram and Twitter, or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Blogs