Join us on Facebook, Instagram and Twitter, or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Blogs
Până la Călărași drumul s-a dovedit a fi destul de anevoios. Am ajuns înghețate și obosite. Când am intrat în casă, un miros plăcut de mâncare caldă ne ademenea în bucătărie. Acolo l-am găsit pe Andrei împreună cu Dna Zina pregătind masa. După un prânz delicios și un ceai cald, ne-am așezat cu toții în salon pentru a depăna încă o istorie de succes.
Andrei este unul din locatarii serviciului social „Locuință protejată” (LP) din Călărași. Are 26 de ani, iar până la vârsta de 24 de ani a stat în mai multe instituții rezidențiale. Acum se află în comunitate, are un serviciu stabil și o casă unde se simte bine. Cel mai mult acasă îi place să pregătească mâncarea pentru el și ceilalți tineri din locuință. Dna Zina, manager LP, povestește cu mândrie despre progresul lui Andrei de când se află în comunitate: „Andrei s-a schimbat foarte mult din punct de vedere comportamental. A devenit mult mai sociabil. Seara ascultă știrile, iar a doua zi discută cu vecinii despre ce se mai întâmplă în lume. Vecinilor le plac istoriile lui Andrei și mai ales cele despre participările lui la training-urile de la Chișinău și despre grupul de auto-reprezentanți din care face parte.” Andrei merge cu regularitate la ședințele grupului de auto-reprezentanți, unde membrii sunt ajutați să-și înțeleagă și apere drepturile. Grupul de auto-reprezentanți este constituit din 15 adulți cu dizabilități intelectuale, care au fost dezinstituționalizați și reintegrați în comunitate.
Andrei a făcut progrese extraordinare și din punct de vedere intelectual. „Atunci când venise în serviciu nu știa nici măcar unde cresc cartofii și ce sunt aceștia. Acum știe să numere, să deosebească culorile și cunoaște cum să utilizeze corect toată tehnica din casă. A învățat să gătească și se isprăvește de minune cu această sarcină” spune Dnul Petru, asistent social LP. Dar pentru că Andrei părea nerăbdător să intervină cu completări, l-am lăsat pe el să ne povestească propria istorie:
Andrei, cum te simți aici? Îți place în LP?
Îmi place aici. Sunt fericit că trăiesc în comunitate. Cel mai mult îmi place că trăiesc lângă prietenii mei și că am atâția vecini cu care comunicăm.
Care este programul tău în fiecare zi?
Dimineața mă scol, mă spăl pe față și pe dinți, fac patul și, ca toată lumea, mă duc la lucru. După ce termin lucrul, vin acasă și fac mâncare pentru ceilalți băieți. Ei ajung acasă mai târziu decât mine.
Unde lucrezi?
Lucrez la magazin. Fac curat acolo. Îmi place tare mult să lucrez. Sunt plătit și am banii mei. Banii îi strâng pentru mâncare și pentru alte lucruri care îmi mai trebuiesc. Mă descurc singur.
Andrei, dar prieteni ai reușit să-ți faci?
Da. Am mulți prieteni: Dna Zina, Petru. Mai am prieteni și din afara casei: Gicu, nenea Tolea, Gheorghe. Mai am un vecin și prieten tare bun, nenea Mișa. Când suntem afară, ne așezăm pe scaun și vorbim despre ce se mai întâmplă în țară. El mă ajută, mă învață să număr corect și să calculez banii.
Dar cu băieții cu care trăiești în LP cum te împaci?
Foarte bine ne împăcăm. Ne ajutăm unii pe alții. Ieșim deseori afară, în excursii, la frigărui. Înainte ieșeam mai des, dar acum e frig și ieșim mai puțin.
Andrei, cum era la început când ai venit aici?
Mi-a fost mai greu la început. Tot era nou și eu nu știam nimic. Pe urmă m-am acomodat și am început să învăț. Dna Zina m-a învățat să fac mâncare, iar ceilalți asistenți m-au învățat cum să am grijă de mine. Am învățat și să scriu. Scriu numele meu și al celorlalți băieți din casă. Am învățat să număr. Acum număr bine. Am învățat cum să folosesc computerul mai bine.
Am înțeles că faci parte din grupul de auto-reprezentanți. Ce faceți acolo?
Discutăm despre drepturile noastre. Cum putem să ajutăm și cum putem să ne apărăm drepturile. M-am filmat și într-un filmuleț în care am povestit cât de bine e să trăiesc în comunitate.
Ce-ai vrea să știe lumea despre tine?
Că sunt muncitor și vreau să am mulți prieteni.
Andrei, ce sfat le-ai da oamenilor din comunitate?
Să se poarte frumos cu toate persoanele cu dizabilități. Noi nu suntem răi și nu facem rău la nimeni!
Serviciul social Locuinţa protejată este un serviciu destinat persoanelor adulte cu dizabilităţi mintale uşoare care au nevoie de suport pentru a trăi independent într-o comunitate. LP este constituit de către Consiliile Raionale cu sprijinul Keystone Moldova, în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”. În LP, împreună cu Andrei locuiesc încă trei tineri cu dizabilități.
Join us on Facebook, Instagram and Twitter, or read one of our blogs. You’ll find the latest news, photos and videos.
Blogs